Zielona herbata i jej niezwykłe właściwości

Zielona herbata jest znana i ceniona od wieków, spożywana regularnie może wspomóc nasz organizm i poprawić samopoczucie. Japończycy są zdania, że ten napar może przedłużyć życie średnio o 3 lata, przy czym trzeba pić go każdego dnia i to po kilka filiżanek. W Azji kultura picia zielonej herbaty jest mocno rozwinięta, choć u nas taki napar również ma wielu zwolenników. Czemu zawdzięcza tak duże zainteresowanie?

Wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn

Herbata zielona jest pozyskiwana z wiecznie zielonego krzewu Camelia sinensis. Zazwyczaj jest produkowana w Chinach, Japonii oraz na Tajwanie. Jest uznawana za najzdrowszą herbatę na świecie o bardzo dobroczynnych właściwościach dla zdrowia człowieka. Wszystko za sprawą dużej ilości witamin, składników odżywczych takich jak polifenole, katechiny, alkaloidy, garbniki, lipidy, aminokwasy, a także mikroelementów typu wapń, miedź, cynk, potas, mangan, fluor. Picie 3 filiżanek zdrowej herbaty dziennie skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, udaru mózgu, zawału serca, jest pomocna również w leczeniu cukrzycy typu pierwszego. Napój z zielonej herbaty bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn, dlatego warto go pić tuż przed snem. Parzony powyżej 3 minut pomoże nam się zrelaksować i odprężyć, zapewni spokojny sen oraz energię o poranku. Jest uznawany też za skuteczną herbatę na odchudzanie, ponieważ przyśpiesza trawienie. To dobry sposób na poprawę samopoczucia i wzmocnienie odporności organizmu.

Czym różni się herbata japońska od chińskiej?

Lepiej wybrać herbatę japońską czy chińską? Która będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna? Na te pytania nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ każdy z nas ma inne preferencje smakowe. Oczywiście poszczególne rodzaje herbat mogą znacznie się od siebie różnić. Herbaty japońskie typu gyokuro, matcha, sencha mają delikatny, słodki smak i mało wyczuwalną goryczkę. Z kolei herbaty chińskie są mocniejsze, tak więc ich smak jest bardziej intensywny z dobrze wyczuwalną goryczką, która niektórym może przeszkadzać. Chińskie napary poleca się na pobudzenie, japońskie na odprężenie. Po czym poznać dobrej jakości herbatę? Przede wszystkim trzeba wybrać się do zaufanego sklepu, gdzie sprzedawca będzie w stanie udzielić nam kilka informacji o poszczególnych odmianach. Wybierając herbatę, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na intensywność aromatu, jeśli będzie mało wyczuwalny, to możemy mieć pewność, że produkt jest nieświeży.

Zielona herbata w formie napoju

Parzenie zielonej herbaty wcale nie jest takie proste, jak może się wydawać. W przeciwieństwie do ekspresowych herbat zamkniętych w torebkach, dobrej jakości zielna herbata liściasta musi być parzona w odpowiednich warunkach. Potrzeba jest miękka woda, odpowiednia temperatura, trzeba zwrócić uwagę także na czas parzenia. Nie każdy ma ochotę i czas, aby oddać się takiemu herbacianemu rytuałowi, w tym wypadku alternatywą może okazać się napój wykonany z zielonej herbaty. Soti natural to naturalny napój wykonany z liści zielonej herbaty zamknięty w wygodnym opakowaniu. Dzięki temu nie musimy rezygnować z dobroczynnych właściwości zielonej herbaty, nawet jak na co dzień nie mamy czasu na czasochłonny proces parzenia. To napoje bez cukru bogate w witaminy, mikroelementy i substancje odżywcze.

bartoszbasz Autor